Wat is Survivalrun?

Onderstaande tekst van de website van Survivalrun Bond Nederland geeft een goed beeld van wat Survivalrun inhoud;

De Survivalrun
Een zware en veelzijdige vorm van duursport. Een groeiende tak van sport, waarbij het lange-afstand lopen gecombineerd wordt met het overwinnen van verschillende zware hindernissen, die het uiterste vragen van de deelnemers die deelnemen aan de landelijk georganiseerde wedstrijden. Niet alleen wordt een aanzienlijke krachtinspanning verwacht van de atleten, ook souplesse en techniek spelen een bepalende rol voor het uitlopen van een Survivalrun

Kan ik dat ook?
Deze vraag horen we dikwijls aangezien de mythe rondom de Survivalrun er niet om liegt. Alles kan! Zolang je over de wil beschikt om er voor te gaan. Ongetraind aan de start verschijnen kan natuurlijk consequenties hebben voor het verloop van de run waar je aan deelneemt. De Survivalrun is namelijk zwaar. Naast de hindernissen die je moet volbrengen sta je in een constante “strijd tegen de elementen van de natuur”. Daarbij speelt de toestand van het terrein waarover het parcours is uitgezet een belangrijke rol.

Nog meer van belang zijn de weersomstandigheden. Goede kleding, conditie en voorbereiding sterken je tegen deze elementen. Water in combinatie met wind en lage temperaturen plegen onbewust een grote aanslag op je spieren en je uithoudingsvermogen.

Er kan gesteld worden dat een mens veelal meer kan dan hij denkt. Je ontdekt krachten van je zelf die je je nooit voor mogelijk hebt kunnnen houden. Regelmatig zien wij nog deelnemers die besloten hebben eens een keer mee te willen doen en met de heldere blik van de overwinning sterk afstekend ten opzichte van het vermoeide lichaam de finish bereiken. De trots die daarvan afstraalt is onbeschrijfelijk. De toeschouwers vinden het prachtig en denken heimelijk: “zou ik dat ook kunnen”. Natuurlijk, als jij dat wilt dan kan dat!

Het rode armbandje
Bij de inschrijving/aanmelding van de run op de dag zelf ontvang je naast je t-shirt met startnummer een rood armbandje als extra motivatie. Je kunt namelijk nog zo snel het parcours doorlopen, als je armbandje je wordt afgenomen dan eindig je veel later in het klassement dan de runner die later maar wel met armbandje binnen komt. Het armbandje kan afgenomen worden, of kun je inleveren indien je een hindernis niet kunt volbrengen. Bij sommige wedstrijden wordt er per gemiste hindernis een gaatje in je rechtermouw geponst. Het aantal gaatjes heeft daardoor weer invloed op het eindklassement. De regels staan per run vermeld in het programma boekje. Maar feit blijft: hoe lang je er ook over doet, alle hindernissen behalen en je armbandje behouden geeft je het grootste gevoel van voldoening, en daar gaat het om.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding op een Survivalrun geeft je het meeste plezier tijdens de uitvoering ervan. Je kunt looptraining combineren met krachttraining, je voeding en rust aanpassen ter voorbereiding etc. Maar van groter belang is het dat je goed begeleid wordt in de voorbereiding naar een run. Kijk op de pagina trainingen om te zien of er bij jou in de buurt trainingsmogelijkheden zijn.

Voorbereiding
Naast de training voorafgaande aan de run moet je zorgen voor een goede warming-up. In een Survivalrun gebruik je nagenoeg alle spieren van je lichaam (dat voel je anders vanzelf wel de volgende dag). Kom dus ruim op tijd zodat je hier voldoende tijd aan kunt besteden. In de koude periodes kun je je insmeren met vaseline of uierzalf (ook dit is zeer persoonljk). Let erop dat de handen aan de binnenzijde vrij zijn van vet anders worden de hindernissen nog zwaarder en glibberiger. Houdt de holtes vrij van vet (oksels, knieholtes) om warmtestuwing te voorkomen. Verder is het aan te raden in de dagen voorafgaand aan een run goed te letten op je slaap- en eetgewoontes.

Verzorging tijdens de run
De organiserende stichtingen en verenigingen zorgen tijdens de run ook voor een verzorging. Naast verspreide posten met water, sportdrank en fruit (bananen bijvoorbeeld) zijn er ook ehbo posten. In runs met waterpartijen zorgt de organisatie veelal voor duikers die tijdig kunnen ingrijpen indien zich een calamiteit voordoet. Let tijdens een run zelf ook op je collega Survivalrunner, die verantwoording draagt een ieder maar dit zou eigenlijk een overbodige opmerking moeten zijn.

Coachen en verzorgen door toeschouwers of supporters is niet toegestaan.
Dit om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Overtreding van deze regel kan diskwalificatie tot gevolg hebben.